MY OPEN DIARY

Rabu, 13 September 2017

RESEPI KEK CHOCOLATE BERHANTU VERSI SENANG


RESEPI  KEK CHOCOLATE MOIST TANPA GUNA MIXER

2 cawan tepung gandum
2 cawan gula kastor
3/4 cawan koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh essen vanilla
1 sudu teh garam
1 cawan susu cair (nisa lebihkan sebab nak bagi moist)
1 cawan air panas
3 biji telur
1 cawan MINYAK MAZOLA

CARA-CARANYA

1. Ayakkan tepung,soda,baking powder,koko..kemudian letakkan dalam satu bekas dan masukkan gula kastor.

2. kemudian masukkan susu cair,kacau jangan bagi berketul

3.kemudian masukkan air panas,kacau bagi sebati..pastikan gula kastor tu dan larut

4. Masukkan telur dan kemudian masukkan essen vanilla

5. Last sekali baru masukkan MINYAK MAZOLLA

6. Kukus kek sehingga masak..( part ni tak pernah nak tengok jam,kalau dah masak terus angkat )


RESEPI CREAM CHESSE

250grm tatura chesse

1/2 tin susu pekat

1/2 cawan fresh crem (nisa guna susu sejat je,nak sedap guna fresh cream)

*putarkan semua bahan diatas*


RESEPI CHOCOLATE GANASHE

1 cawan koko
 1 tin susu pekat (kurangkan kalau tak nak manis)
1/2 cawan susu cair


CARAA-CARANYA

1. Panaskan susu cair dan pekat atas api

2. Masukkan koko,kacau sehingga tak berketul


KEK COKLAT BERHANTUUU



Bila kek dah masak,bagikan dia sejuk dulu 
kalau siapa yang  nak ada rasa nescafe boleh lembabkan kek tu dengan "nescafe hazelnut"
 lepastu lapiskan dengan cream chesse kemudian lapiskan dengan chocolate ganashe


"AHAAAAA NI CARA LOREKKAN ORANG TAK BERSENI"




* SATU ADUNAN KEK BOLEH BUAT DUA KEK MONSTER NI TAPI IKUT SAIZ BEKAS LA YEEE*

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

Sudi-sudi menegur...